TavoNaudai.lt data modul
2018 m. gruodžio 13 d.
Ketvirtadienis
Lithuanian English Estonian German Latvian Polish Russian
TavoNaudai.lt vardadieniai, oras Vardadieniai: Eiviltė, Kastautas, Kastytis, Liucija, Odilija, Otilija

Maisto priedai (E)

( 0 Balsai ) 

Jei rūpinatės savo ir artimųjų gerove, vertėtų žinoti kaip ir kokie maisto priedai turi įtakos jūsų sveikatai.

Saldikliai, emulsikliai, antioksidantai, spalvos fiksatoriai ir kt. Tai medžiagos kurios dedamos į maisto produktus, kad šie tūrėtų gerą skonį, spalvą ar greitai negestų ir žinoma pigiau kainuotų (pvz. cukrų pakeitus į saldiklius, mėsą – baltymų pakaitalais, produkto kaina mažėja, pelnas didėja).

Nors ir teigiama, kad maisto priedai sveikatai nekenkia, tačiau naujausi tyrimų duomenys kelia vis daugiau abejonių. Tyrimai rodo, kad nesaikingai vartojami maisto priedai (tarp labiausiai abejotinų patenka konservantai, saldikliai, antioksidantai, sintetiniai dažikliai) sukelia alergija, slogą, bronchinę asmą, galvos skausmą, šleikštulį, vėmimą, virškinimo sistemos sutrikimus, inkstų ir kasos ligas, netgi vėžį. Ypač tai pasireiškia vaikams (pvz. dirbtiniai dažikliai ir saldikliai sukelia vaikams hiperaktyvumą ir kenkia sveikatai) kurių būtent ir yra daugiausia vaikams skirtuose produktuose: gaiviuose gėrimuos, ledinukuose, konditerijos gaminiuose.

Vengtini ir kai kuriose šalyse uždrausti maisto priedai

Maisto priedų grupė Numeris (pavadinimas)
Dažikliai E102 (tartrazinas),
E104 (chinolino geltonasis),
E110 (saulėlydžio geltonasis FCF),
E122 (azorubinas),
E123 (amarantas),
E124 (kochinelas raudonasis),
E127 (eritrozinas),
E128 (raudonasis 2G),
E129 (alura raudonasis AC),
E131 (patent mėlynasis V),
E132 (indigotinas),
E133 (briliantinis mėlynasis FCF),
E141 (chlorofilų vario kompleksai),
E142 (žaliasis S),
E150C (amoniakinė karamelė),
E150D (sulfitinė amoniakinė karamelė),
E151 (briliantinis juodasis BN),
E153 (augalinė anglis),
E154 (rudasis FK),
E155 (rudasis HT),
E160B (anatas),
E161B (lutenas),
E161G (kantaksantinas),
E173 (aliuminis),
E180 (litolrubinas BK).
Konservantai E210 (benzoinė rūgštis),
E211 (natrio benzoatas),
E212 (kalio benzoatas),
E213 (kalcio benzoatas),
E214 (etilo p-hidroksibenzoatas),
E215 (natrio etilo p-hidroksibenzoatas),
E218 (metilo p-hidroksibenzoatas),
E219 (natrio metilo p-hidroksibenzoatas),
E220 (sieros dioksidas),
E221 (natrio sulfitas),
E222 (natrio rūgštusis sulfitas),
E223 (natrio metabisulfitas),
E224 (kalio metabisulfitas),
E226 (kalcio sulfitas),
E227 (kalcio rūgštusis sulfitas),
E228 (kalio rūgštusis sulfitas),
E234 (nizinas),
E235 (natamicinas),
E239 (heksametilentetraminas),
E242 (dimetildikarbonatas),
E249 (kalio nitritas),
E250 (natrio nitritas),
E251 (natrio nitratas),
E252 (kalio nitratas),
E283 (kalio propionatas),
E284 (boro rūgštis),
E285 (natrio tetraboratas).
Antioksidantai, emulsikliai ir stabilizatoriai E310 (propilgalatas),
E311 (oktilgalatas),
E312 (dodecilgalatas),
E315 (izoaskorbo rūgštis)
E316 (natrio eritorbatas),
E320 (butilintas hidrokisanizolas),
E321 (butilintas hidroksitoluenas),
E385 (kalcio dinatrio EDTA).
Emulsikliai ir tirštikliai E431 (polioksietileno stearatas),
E432 (polisorbatas 20),
E433 (polisorbatas 80),
E434 (polisorbatas 40),
E435 (polisorbatas 60),
E436 (polisorbatas 65),
E442 (amonio fosfatidai),
E451 (pentanatrio trifosfatas),
E452 (natrio polifosfatas),
E477 (riebalų rūgščių propan-1, 2-diolio esteriai),
E483 (stearilo tartratas),
E491 (sorbitano monostearatas),
E492 (sorbitano tristearatas),
E493 (sorbitano monolauratas),
E494 (sorbitano monoleatas),
E495 (sorbitano monopalmitatas).
Įvairios paskirties maisto priedai E513 (sulfato rūgštis),
E520 (aliuminio sulfatas),
E521 (aliuminio natrio sulfatas),
E522 (aliuminio kalio sulfatas),
E523 (aliuminio amonio sulfatas),
E524 (natrio hidroksidas),
E525 (kalio hidroksidas),
E527 (amonio hidroksidas),
E528 (magnio hidroksidas),
E541 (natrio aliuminio fosfatas),
E576 (natrio gliukonatas).
Aromato ir skonio stiprikliai E620 (glutamo rūgštis),
E621 (mononatrio glutamatas),
E622 (monokalio glutamatas),
E623 (kalcio diglutamatas),
E624 (monoamonio glutamatas),
E625 (magnio diglutamatas),
E626 (guanilo rūgštis),
E627 (dinatrio guanilatas),
E628 (dikalio guanilatas),
E629 (kalcio guanilatas),
E630 (inozino rūgštis),
E631 (dinatrio inozinatas),
E632 (dikalio inozinatas),
E633 (kalcio inozinatas),
E634 (kalcio 5'-ribonukleotidai),
E635 (dinatrio 5'-ribonukleotidai).
Įvairios paskirties maisto priedai E903 (karnauba vaškas),
E912 (montano rūgščių esteriai),
E927B (karbamidas),
E951 (aspartamas),
E952 (ciklamo rūgštis),
E953 (izomaltas),
E954 (sacharinas),
E999 (kualajos ekstraktas).

Ištirti ir organizmui nekenksmingi maisto priedai

E100, E101, E160, E161, E170, E174, E175, E200, E202, E203, E236, E237, E238, E260, E261, E262, E263, E270, E280, E281, E282, E300, E301, E302, E303, E304, E306, E307, E308, E309, E325, E326, E327, E331, E332, E333, E334, E335, E336, E337, E338, E339, E340, E341, E400, E401, E402, E403, E404, E407, E409, E410, E411, E413, E414, E420, E421, E422, E450, E461, E462, E465, E466, E472, E473, E474, E475, E480.
FacebookMySpaceTwitterGoogle Bookmarks
+